Nl:Bouwen vanuit de broncode

From Gramps
Jump to: navigation, search


Laatste uitgegeven versie

De laatste versie is Gramps 5.2.2. Misschien is deze versie nog niet beschikbaar voor installatie op uw platform. Kijk ook op deze download-pagina.

GRAMPS opwaarderen

Gnome-important.png
Waarschuwing

Wanneer u Gramps opwaardeert vanuit een vorige versie, is het aangewezen eerst het volgende te doen.

Wanneer u Gramps opwaardeert vanuit een vorige versie, is het aangewezen eerst het volgende doen:

 1. Gebruik uw oude Gramps-versie om uw familiestamboom te exporteren of door een reservekopie te maken naar het Gramps-XML bestandsformaat (u vindt deze optie onder 'Reservekopie aanmaken...' in het menu 'Familiestambomen' bij recente Gramps-versies of u gebruikt 'Exporteren...' in het zelfde menu vink de privaat-opties in de exportdialoog uit)
 2. Deïnstalleer uw oude Gramps-versie
 3. Installeer de nieuwe versie met onderstaande instructies
 4. Open uw bestaande familiestamboom.
 1. Normaaal gezien zal dit moeten lukken en uw gegevens zullen opgewaardeerd worden. Indien succesv kunt u best de reservekopie die u nam, op een veilige plaats bewaren.
 2. Is deze opwaardeeroperatie niet gelukt of kunt u het bestand niet openen, doe dan het volgende:
 1. Maak een nieuwe familiestamboom aan
 2. Importeer uw oude Gramps XML gegevens in deze familiestamboom

Extra software waar Gramps voordeel uit kan halen

Gramps heeft deze programma's niet echt nodig, maar als u ze beschikbaar heeft zal dat uw productiviteit zeker verhogen.

 • Spellingscontrole: Installatie van gnome-python2-extras en python-enchant maakt de gtkspell- en de enchant-module beschikbaar. Hiermee is een spellingscontrole mogelijk in opmerkingen die u in Gramps aanmaakt.
 • Graphviz, Inkscape: Gramps kan mooie genealogische stambomen maken (relatiegrafieken). Deze worden gegenereerd met het Graphviz-pakket, dewelke een schema (dot) aanmaakt, alsook programma's om de gemaakte grafieken te editeren (dotty, beschikbaar via een opdrachtregel). Dit heeft u als onderzoeker meer mogelijkheden om te bepalen hoe uw stamboom eruit zal zien (maar let op voor de leercurve). Een alternatief is om een grafisch verslag te maken en uw stamboom om te vormen tot een svg-bestand. Dit bestand kunt u dan openen/aanpassen/verbeteren via bv Inkscape.
 • ttf-freefont: Een set van vrije, hoge-kwaliteit TrueType-lettertypen dat de UCS-tekenset beslaat. Deze lettertypen werken goed voor het normale afdrukken en 'graphviz'-afdrukken.
 • XdgUtils is een verzameling van hulpmiddelen die u via een terminalvenster kan invoeren. Ongeveer de helft van de hulpmiddelen helpt bij het installatie van een desktop omgeving en de andere helft werkt aan de integratie van een toepassing wanneer de desktop omgeving draait. Zelfs wanneer de desktopcomponenten van uw toepassing beperkt zijn tot enkel een installeerder, configuratie of beheerder kan Xdg-utils u toch op een eenvoudige manier een aantal integratieproblemen oplossen.
 • pyexiv2 is een module die het mogelijk maakt om metagegevens die zich in beeldbestanden bevinden, te lezen en te bewerken. Deze module wordt gebruikt voor het scherm dat deze metagegevens toont en in de 'metagegevens'-gramplets.
 • osmgpsmap is een bibliotheek die een GPS-functionaliteit biedt. Dit wordt gebruikt in het geografisch scherm.

Andere pakketten die ook nuttig kunnen zijn:

 • desktop-file-utils: wanneer u rechtsklikt op een mediabestand, geeft dit hulpprogramma een lijst van programma's waarmee u dit mediabestand kunt openen.

Linux

Automatisch downloaden en installeren van Gramps

Voor u Gramps downloadt van deze site, kijkt u best eerst na of de pakketbronnen van het Linux systeem van uw computer de huidige Gramps-5.2.2 beschikbaar heeft. Tevens kunt u kijken naar de stabiele versie van Gramps op Sourceforge. Hier kijkt u naar het versienummer van het bovenste pakket in de lijst.

Om te kijken wat er specifiek voor uw Linux-systeem beschikbaar is zijn hieronder een aantal methodes gelijst:

Linux OS Opdrachtregel
Debian gebaseerde systemen
(Ubuntu en alle varianten, Mepis,...)
sudo apt-get install gramps
Gentoo (en Sabayon) sudo emerge gramps
Mandriva sudo urpmi gramps
Redhat gebaseerde systemen
(Fedora, CentOS...)
sudo yum install gramps
OpenSUSE sudo zypper install gramps

Manueel downloaden en installeren van Gramps

Indien u niet via de pakketbronnen van uw distributie de laatste versie kunt halen, moet u deze versie op de site zoeken. Sommige gebruikers hebben pakketten gemaakt voor verschillende systemen. Indien u uw systeem in de lijst ziet staan, hebt u geluk. Indien dat niet zo is, kunt u best de postlijst van de ontwikkelaars om hulp vragen.

Ubuntu en alle afgeleide versies

(Kubuntu, Edubuntu, Mepis,LinuxMint,...): De Ubuntu-pakketten kunnen opgehaald worden op de Gramps download-pagina. See OldFiles for archives.

Debian

Debian: De laatste versie van Gramps is beschikbaar via unstable (Sid Gramps) en kan zo via uw pakketbeheerder geïnstalleerd worden. Testing wordt 10 dagen na unstable aangepast (uitgenomen als er een stabiele Debian release aankomt). Zie ook Gramps testen. Released versions of Debian (etch and lenny) contain older versions of GRAMPS, see the list of versions of GRAMPS in Debian.


SuSE

SuSE: Richard Bos onderhoudt de Gramps-versies voor OpenSUSE. De pakketbronnen voor OpenSUSE 11.1 zijn beschikbaar op [1]. Let op dat wanneer dit geschreven werd, deze pakketbron niet dezelfde is dan de pakketbronnenlijst: dus moet Education manueel toegevoegd worden aan de URL. De pakketbron voor 11.0 is [2] en voor 10.3 is [3]. Voor eerdere versies van (10.2) zie ook deze forumdiscussie. Zie ook een ander alternatief met openSUSE BuildService in het Engels.

Mandriva

Mandriva: Nieuwere versies van Gramps worden soms omgezet via backports. Om deze backportspakketten te kunnen installeren moet u toelaten dat deze backports kunnen geladen worden via de pakketbronbeheerder. Stel zeker dat u de instructies begrijpt van deze Mandriva wiki. Is de allerlaatste versie niet beschikbaar in de backports pakketbronnen, zoek dan bij de contrib pakketbronnen.

Fedora

Fedora: Voor Fedora gaat u naar de Gramps-downloadpagina en zoekt naar een pakket met fc met het juiste nummer en die eindigt in .rpm. Het andere alternatief is bouwen van de broncode, kijk op het bouwen van een pakket via een rpm spec bestand of een binair bestand installeren via fedora testing.

Slackware

Slackware 13.0: Gramps 3.2.3 is beschikbaar via LinuxPackages.

Andere GNU/Linux distributies

Andere GNU/Linux distributies kunnen licht afwijkende download- en installatiemethodes hebben. Gelieve de specifieke installatie-instructies voor uw distributie te raadplegen alvorens Gramps te downloaden.

In alle andere gevallen moet u de broncode downloaden. Dat is het bronpakket dat eindigt in '.tar.gz'. Dit moet u dan manueel installeren om Gramps op uw computer beschikbaar te stellen. Zie verder voor meer details.

Gnome en KDE

U kunt beide gebruiken, maar Gramps past iets beter in de GNOME-omgeving.

Voor KDE zijn er enkele kleine probleempjes ten gevolge van GTK-problemen die buiten de verantwoordelijkheid van Gramps liggen. Controleer de Engelstalige KDE pagina om te weten wat die problemen kunnen zijn.

Voor GNOME zijn er enkele problemen met ATK/GAIL die ook niet onder de verantwoordelijkheid van Gramps vallen. Controleer daarom de Engelstalige gekende problemen om te weten welke problemen dat juist kan veroorzaken.

Ook kunt u misschien eens kijken naar XdgUtils.

Gramps op handhelds

Gramps werkt perfect op sommige kleine pc's. Gebruikers waren succesvol om Gramps te gebruiken op:

Live cd

Bent u geïnteresseerd in Gramps, maar bent u bang om het effectief te installeren, of hebt u niet de mogelijkheid het te installeren (geen eigen computer, geen ondersteunde OS, geen internet thuis, laptop van het bedrijf,...), dan kunt u onze Linux Genealogie cd uitproberen. Deze cd laat u toe met Gramps te werken, zonder het programma op uw harde schijf te kopiëren. Verder staat een brede waaier aan andere openbron programma's op de CD, allemaal vrij om te gebruiken. U kunt indien, u dit wenst, Ubuntu 10.10 en Gramps vanaf de cd op uw computer installeren.

Windows, FreeBSD, Mac Os X en Solaris

Windows

Er zijn minstens drie verschillende methoden om Gramps te installeren en te gebruiken onder Windows. De methode die u kiest hangt af van uw vereisten en hoeveel bijkomend werk u in de installatie wenst te investeren. In volgorde van moeilijkheidsgraad:

 • Gramps All-in-one installer (AIO) - Alhoewel nog in ontwikkeling is dit de eenvoudigste methode zie de Engelstalige All In One Gramps Software Bundle for Windows voor meer info.
 • Gramps Portable - Laat u toe om Gramps via een draagbare schijf te draaien en kan ook op uw lokale harde schijf worden geïnstalleerd. Zie de Engelstalige PortableApps.com Gramps Portable pagina voor meer informatie.
 • Gramps installer (minimal) - Stabiel installatiemethode, maar u dient wel alle Gramps-afhankelijkheden zelf te installeren voor u Gramps zelf installeert. Zie hiervoor deze pagina.

Meer informatie over de verschillende installatiemethoden vindt u op de download-pagina.

 • Bijkomende informatie voor Windows-gebruikers op deze Engelstalige pagina: Gramps and Windows.

Mac OS X

Een gebruiksklare toepassing voor Max OS X is beschikbaar sinds september 2009 voor zowel de Intel als de PPC Apple computers. Toch is het steeds aangewezen om zorgvuldig een reservekopie van uw gegevens te maken voor dat u deze toepassing gebruikt. Dit is zeker het geval indien u tevens een opwaardering doet van uw Gramps-versie.

Voor u het programma gebruikt, leest u best de Engelstalige pagina.

Free/OpenBSD en Solaris

Zowel voor BSD en Solaris zijn er experimentele installeerinstructies.

 • Voor FreeBSD gebruikt u de /usr/ports/science/gramps port. Bij een fout in de installatie nij FreeBSD 8.0, leest u best het Engelstalige ticket 3228.
 • Voor OpenBSD gebruikt u deze gramps port
 • Installatie op BSD is hetzelfde als op Linux met uitzonderingen van een paar kleinigheden, zoals gereedschappen die een iets andere naam kunnen hebben. Zie hiervoor de Engelstalige BSD pagina voor meer gegevens.
 • Gramps is met succes geïnstalleerd vanuit de broncode op zowel Solaris 10 (SPARC) en OpenSolaris X86 (2008.05). Zie ook de Engelstalige Solaris pagina voor verdere details.

Gramps installeren met de broncode

Algemene vereisten

Gramps-5.2.2 heeft python 2.6 of hoger, pygtk 2.16 of hoger en librsvg2 nodig

Linux pakketvereisten

Debian /Ubuntu Fedora /Redhat Comment
python python Verplicht (versie 2.6 of hoger)
python-gtk2 pygtk2 Verplicht (versie 2.16 of hoger)
BSDDB BSDDB Huidige 'backend'
librsvg2-common librsvg2 Bouwvereiste
libglib2.0-dev glib2-devel Bouwvereiste
librsvg2-devel Bouwvereiste
intltool intltool Bouwvereiste
gcc make gettext Bouwvereiste
xdg-utils xdg-utils Vereist voor Gramps-3.1.x of hoger
rcs rcs Voorgesteld voor gebruik
python-gtkspell gnome-python2-gtkspell Voorgesteld voor gebruik (spellingscontrole). Zit in het pakket python-gnome2-extras in oudere Debian-distributies.
python-webkit python-gtkmozembed WebKitgtk pywebkitgtk Nodig voor het HTML scherm
python-pygoocanvas goocanvas pygoocanvas Nodig voor Addon:Graph View
graphviz graphviz graphviz-python Nodig voor sommige verslagen en schermen
Django Nodig voor http://gramps-connect.org Gramps-Connect
python-pyexiv2 pyexiv2 Nodig voor Metadata Viewer en Exif Metadata gramplets
libosmgpsmap-dev python-osmgpsmap osm-gps-map Nodig voor het geografisch scherm
gtk2-engines-pixbuf Lost problemen met 'Unable to locate theme engine in module_path: "pixmap"' op

Onder Redhat/Fedora kunt u alle bovenstaande vereisten installeren met:

sudo yum install python pygtk2 xdg-utils rcs gnome-python2-gtkspell librsvg2 \
 librsvg2-devel intltool gnome-doc-utils gcc automake autoconf autogen \
gettext WebKitgtk pywebkitgtk goocanvas pygoocanvas graphviz graphviz-python \ Django pyexiv2 inkscape ImageMagick

Broncode ophalen

Er zijn twee manieren om de broncode op te halen: een stabiele bronverse downloaden of een 'checkout' van de broncode via SVN. Lees best eerst de INSTALL en README bestanden die bij de broncode horen. Deze bestanden bevatten de meest recente informatie. Hier volgt meer informatie over beide manieren:

1. De stabiele versie

 • De meest recente stabiele Gramps-versie kunt u downloaden via SourceForge bestanden. bijvoorbeeld: Gramps-5.2.2.tar.gz. Pak dit bestand uit in een map:

 tar xzvf gramps-zzz.tar.gz

ga naar deze map:

 cd gramps-zzz

 • Indien u echt de allerlaatste ontwikkelingsversie wilt testen, kunt u deze versie via SVN bekomen. Zie hiervoor de Engelstalige beschrijving Brief introduction to SVN. Deze versies zijn mogelijk zeer gevaarlijk voor uw gegevens omdat deze versies niet uitgebreid getest geweest zijn - zeker de "trunk" versie. Deze versie bevat mogelijkheden die nog maar gedeeltelijk werken. Deze versies 'crashen' geregeld een kunnen uitgebreid gegevensverlies veroorzaken. Gebruik deze versie dus met zeer grote voorzichtigheid en gebruik ze enkel op een kopie van uw gegevens!

2. Via SVN downloaden

U kunt een stabiele versie (zoals hierboven beschreven) of de laatste ontwikkelingsversie via SVN bekomen:

svn co https://svn.code.sf.net/p/gramps/code/tags/gramps-3.4.2/ gramps

voor de laatste ontwikkelingen kijkt u op de Engelstalige ontwikkelingsversie.

Gramps opwaarderen

Indien u reeds een oudere Gramps-broncode hebt geïnstalleerd, dient u te beslissen wat u juist wilt doen voor u een recentere versie installeert. Wenst u de oudere versie te behouden, lees dan zeker eerst de instructies van het INSTALL-bestand. Hierin staat beschreven wat u dient te doen met de --prefix optie. Dit is nodig om de bestanden op de juiste plaats te installeren.

Kiest u echter om de oudere versie te vervangen, maak dan zeker dat u de oudere versie eerst verwijderd. Dus niet de nieuwere versie bovenop de oudere versie installeren.

Bij de nieuwe versies kan het gebeuren dat sommige programma-mogelijkheden anders geschreven worden. Indien u dus de nieuwe versie over de oude versie schrijft, kan het gebeuren dat de oude code gebruikt wordt in plaats van de nieuwe versie met onverwachte gevolgen. Indien u de broncode installeert kunt u best de oude code verwijderen met

 make uninstall

als 'root' op de plaats waar u de oude versie installeerde. Gebruik uw installatiemanager indien uw oudere versie via een pakket werd geïnstalleerd.

Let op: u dient uw oude Gramps-versie te gebruiken om een reservekopie naar Gramps XML te maken voor u de oude versie verwijderd.

Linux

Gramps levert een script dat u kunt gebruiken om de code te bouwen. Dit script roept automatisch de standaardroutine op:

 ./autogen.sh  # als normale gebruiker

Dit script zal tevens alle ontbrekende vereisten aanwijzen.

Installeer deze vereisten eerst. (kijk ook in het INSTALL-bestand). Voor het bouwen van de code is het ook meestal vereist dat de ontwikkelingsversies van de noodzakelijke bibliotheken geïnstalleerd zijn. U kunt overwegen om een prefix-pad met autogen.sh op te geven. Kijk in het INSTALL-bestand voor verdere instructies. De standaard is /usr/local.

Eens autogen.sh succesvol liep, kunt u de typische routine draaien.

 make # as regular user

en vervolgens

 make install # als root

Lokale installatie zonder root-rechten is mogelijk. Instructies zijn beschikbaar in het INSTALL-bestand. Belangrijk is hier --prefix= en een --with-mime-dir= argument voor autogen.sh op te geven.

Zie ook

Mac OS X:bouwen via de broncode

Er zijn verschillende methoden om Gramps vanaf de broncode te bouwen op een MAc OS X. Op deze Engelstalige pagina wordt een overzicht gegeven.

Macports en fink-versies van Gramps zijn door sommigen gebruikt.

De laatste versie van MacPorts op Gramps is 5.1.6. De laatste officiële onstabiele fink-versie is 3.0.4 voor Mac OS X 10.5 op zowel PPC en Intel. Momenteel is er geen officiële stabiele fink-versie van Gramps. (stand feb. 2012)

Engelstalige bouwinstructies voor een binary versie (Mac OX X Application-pakket) worden hier gegeven: Mac OS X:Build from source:Application package. Een Engelstalige discussie over vroegere pogingen vindt u hier Mac OS X:Build from source:gtk-osx met foutverslag Mac OS X:Build from source:gtk-osx:bugs

Een oudere bouwmogelijkheid wordt op deze Engelstalige pagina gegeven: native OS X.