Nl:Geboorteakte

From Gramps
(Redirected from Birth certificate/nl)
Jump to: navigation, search

Een geboorteakte is een vastlegging van een geboorte van een persoon. Deze akte kan waardelvolle informatie bevatten zoals de volledige naam van de persoon (niet altijd daarvoor al gekend) samen met de namen van ouders van het kind.

Geboorteakten in de Verenigde Staten van Amerika

In de V.S. kan een geboorteakte verkregen worden via de kantoren van de staat die belangrijke gegevens bijhouden of het gezondheidsdepartement van de county waar iemand geboren is. Maar de startdata dat staten gegevens begonnen te verzamelen verschillen nogal. In de staat Alabama bijvoorbeeld werden geboorteakten maar vanaf 1908 bijgehouden. In de county Henry in de staat Indiana werden geboorteakten reeds vanaf 1882 bijgehouden.

Dikwijls zal een staat of county twee verschillende vormen van geboorteakten aanbieden: een genalogische kopie en een gecertifieerde kopie. De genealogische duplicaten zijn meestal slechts een computeruitdruk waar de meeste informatie van een gecertifieerde kopie opstaat. Zoals de geboortedatum en de naam van de ouders, de dokter die de bevalling deed en de county waar de geboorte plaats vond. Vaak is de prijs slechts enkele dollars.

Een gecertifieerd geboortebewijs is het officiële bewijs van de geboorte van een persoon. Dat vaak wordt afgedrukt op een officieël papier voorzien van een watermerk dat gebruikt wordt voor wettelijke doeleinden. Het draagt vaak ook een stempel van de instantie die het document heeft opgesteld. Meestal zijn dit exacte kopieën van de oorspronkelijke gegevens, soms zijn het computeruitdrukken op gecertifieerd en wettelijk goedgekeurd papier. De prijs varieert van staat tot staat en kan gaan van enkele dollars tot meer dan 20$. De meeste instanties vragen ook een vorm van officiële legitimatie van de aanvrager voor dit type van certificaat. Sommige staten vragen ook een kopie van een rijbewijs of foto-ID om een wettelijk geldende kopie te bekomen van een geboorteakte.

Een reden om toch voor een officieel document te gaan kan bijvoorbeeld zijn dat iemand voor de rechtbank zijn afkomst moet bewijzen of voor sommige gerechtelijke betwistingen. Dit kan ook een hulpmiddel zijn om een erfenis te verdelen of om een wettelijk bewijs van ouderschap te kunnen voorleggen.

Speciale opmerking over geboorteakten

Vergeet niet dat soms de namen op een geboorteakte verkeerd gespeld werden (zijn). Stel dat u een geboorteakte bekomt waarop als de naam van de vader 'Lewis' vermeld staat. Het kan dan best zijn dat u ook nog een overlijdensakte hebt van die persoon waarvan de vermelde naam echter 'Louis' is. Het is steeds een goed gegeven om over meerdere primaire bronnen te kunnen beschikken om een kruisverwijzing te kunnen doen.

Externale links en bronnen