Nl:Maak een genealogie website met Gramps

From Gramps
Revision as of 11:48, 19 March 2007 by Erikdr (talk | contribs)
Jump to: navigation, search

Dit is een Howto om een genealogische web-site aan te maken met GRAMPS 2.2.x. en de programma-plugin "NarrativeWeb".

De web-site wordt aangemaakt met het verslag "narrative website". Dit programmadeel wordt beschreven in: Generating Web pages. Doel is om een complete beschrijving te geven hoe je best dit verslag gebruikt. We behandelen ontwikkeling, het uploaden van uw genealogische webstek naar een internet aanbieder, de zogenaamde ISP (Internet Service Provider).

Voor je begint

Met GRAMPS kun je eenvoudig een mooi ogende webstek aanmaken.

Maar denkt eerst even na voor je begint, over de gegevens die je op de webstek wil plaatsen. Indien je niet oplet en een website aanmaakt van je volledig gegevensbestand dan kan het aantal bestanden dat aangemaakt wordt reusachtig groot zijn en heel wat schijfruimte innemen.

De gegevens beperken

Indien je beschikt over een groot gegevensbestand is het aangewezen om met een filter te starten om de hoeveelheid gegevens te beperken: In het personenscherm ga je naar menu "Toon" en activeer de filterzijbalk. Ga dan naar menu Bewerken --> filter personen bewerken en maakt een gepast filter aan.

Lees, indien nodig help manual. Eens de filter opgesteld kan je die testen in het personenescherm door de filter te selecteren in de filterzijbalk en de zoekfunctie te starten. Je kan verscheidene filters combineren ( en ja het help als je verstand hebt van de basisregels van de en/of logica). Uiteindelijk bekom je dan de selectie van die personen die je wou op je web-stek.

Maak een Home Pagina, een Introductie Pagina, en meer

[edit] Wat? Voor je echter start met de plugin "NarrativeWeb", kan je best een aantal eigen pagina's aanmaken. Deze pagina's bevatten informatie die nog niet in GRAMPS terug te vinden is:

  • Home pagina: de start pagina van je web-stek
  • Introductie Pagina: hier je je een inleiding op je genealogisch onderzoek kwijt ...
  • Eigen voetnoot: deze voetnoot zal op alle pagina's van je site verschijnen
  • Eigen hoofding: deze hoofding zal getoond worden bovenaan elke pagina
  • Uitgever info: extra informatie over jezelf, de uitgever, zal getoond worden op iedere pagina

Denk eraan GRAMPS werkt met zogenaamde

CSS, cascading stylesheets

. Zo wordt de layout, de juiste plaatsing op het blad van de verschillende elementen en de eigenlijke look van de web-stek allemaal in dit bestand opgeslagen. Dit bestand noemt narrative.css. Je moet je geen zorgen maken over de stijl. Enkel de inhoud en sommige eenvoudige indelingen( paragrafen, vetgedrukte tekst, tesktindeling via

elementen,enz.) moet je vastleggen.

[edit] Hoe? Ga naar Media-scherm in GRAMPS, en klik op het toevoeg-icoontje. the Select a media object dialog, you need to click on the option Internal Note, and give a title, eg Home Page, Footer, ... Next, you select the new media object, and edit it (double click or Edit button). Alles wat je schrijft in de tab opmerkingen van je Media-object zal getoond worden op je web-pagina indien je dit media-object selecteert voor de aanmaak van de web-stek.

Ben je vertrouwt met de html-taal, dan kan je eenvoudigweg de tekst intikken met de nodige html-codes. Indien je niet beschikt over deze vaardigheden kan je nog altijd een pagina aanmaken met behullp van een web editor zoals Bluefish, Quanta Plus, ... . Deze editors beschikken over iconen om dynamisch web-pagina's aan te maken. De zo aangemaakte html-tekst kan dan gecopieerd worden in het opmerkingengedeelte van je Home Page GRAMPS media-object.

Tip: indien je ervaring hebt met stijlelementen kan je specifieke
tags gebruiken in je pagina's en deze in het CSS-bestand aanpassen. Zo kan je de stijl van je eigen aangemaakte tags flexibel aanpassen.