Nl:Gramps XML

From Gramps
Revision as of 19:32, 28 May 2009 by Erikdr (talk | contribs) (GRAMPS XML hulpmiddelen)
Jump to: navigation, search

GRAMPS XML is een XML formaat ontwikkeld om het GRAMPS gegevens op te slaan. Het doel is een volledig omzetbaar, door mens en machine te lezen, XML-formaat te hebben. Zeer belangrijk is dat dit formaat toelaat om gegevens te lezen en weg te schrijven zonder gegevensverlies. Bovendien laat dit XML-formaat toe de gegevens op een slimme en gecomprimeerde manier op te slaan en men kan gebruik maken van een versiecontrolesysteem om veranderingen te volgen.


Waarom dan dit formaat niet algemeen gebruiken voor GRAMPS? De reden: de performantie niet verlagen en speciaal om het geheugen van de computer te ontlasten, is gekozen voor een ander intern formaat.

GRAMPS XML hulpmiddelen

Startend met XML 1.0 heeft iedere nieuwere versie van XML zijn eigen hulpmiddelenpagina waar verwezen wordt naar de DTD en het RELAX NG schema van die bepaalde revisie. Deze pagina's kunt u hier vinden.

Om te kunnen beslissen welke versie u moet gebruiken voor een specifieke XML-versie dient u onderstaande tabel te raadplegen.


Gramps versie xml versie Importeert volgende xml versie voorbeeld
3.1.x 1.3.0 >= 1.0.0 - optimaal 1.1.0 [1]
3.0.x 1.2.0 >= 1.1.0 [2]
2.2.x 1.1.0-1.1.4 >= 0.0.0 [3]
2.0.x 1.0.0 >= 0.0.0 [4]
1.0.x geen officiele versie (0.0.0) - [5]
0.0.x beta software (0.0.0) - ?

Het valideren van een GRAMPS XML-bestand

Om het GRAMPS XML bestand te valideren t.o.v. zijn DTD, gebruikt u best het xmllint-programma. Dit programma maakt deel uit van het libxml2-utils-pakket.

xmllint --noout bestandsnaam.gramps

Wordt het bestand niet gevalideerd dan is er een fout in ofwel de DTD ofwel in de XWL Schrijver. Gelieve dan een foutrapport op te sturen naar http://bugs.gramps-project.org.

Zie ook