Open main menu

Gramps β

Nl:Download

Gramp-Small-background-wiki-2020.jpg
Gramps-notes.png
Gramps 5.2.2 - 2023-06-29


Linux 220x261.png Windows 180x160.png Macos 200x200.png Bsd daemon.png

Contents

Linux

Voor u uw distro opwaardeert: gebruik uw oude Gramps-versie om een reservekopie van uw stambo(o)m(en) te maken [1].

via distro's      Laatste versie (5.2.2) (enkel voor gevorderden)

MS Windows

Voor u de versie downloadt: gebruik uw oude Gramps-versie om een reservekopie van uw stambo(o)m(en) te maken [1].


Windows Installer (64-bit) 5.2.2      Windows Installer (32-bit) 5.1.5


Na het downloaden: dubbelklikken om Gramps te installeren. Houd er rekening mee dat de nieuwe installer standaard alleen Engels installeert. U moet daarom indien gewenst bij Dictionaries en Languages zelf nog Nederlands (en eventuele andere talen) selecteren.

Wanneer u uw oude stamboom tracht te laden, zal er normaal gezien een mogelijkheid geboden worden om indien nodig op te waarderen en de stamboom zal geopend worden. Maar indien dit om welke reden dan ook niet lukt, kunt u een nieuwe stamboom aanmaken en vervolgens de importfunctie gebruiken.

Alternatieve onafhankelijke MS Windows versie [3].

Mac OS X

Voor u de versie downloadt: gebruik uw oude Gramps-versie om een reservekopie van uw stambo(o)m(en) te maken [1]. Lees ook de pre-installatie instructies.

Mac OS X 10.5, 10.6 and 10.7    Intel 5.2.2     

Na het downloaden: dubbelklik het .dmg bestand om de schijf te 'mounten' (opmerking: mogelijk doet uw browser dat al voor u). Versleep vervolgens de Gramps-applicatie naar uw applicatiefolder. Dubbelklikken zal de applicatie starten [2].

Wanneer u uw oude stamboom tracht te laden, zal er normaal gezien een mogelijkheid geboden worden om indien nodig op te waarderen en de stamboom zal geopend worden. Maar indien dit om welke reden dan ook niet lukt, kunt u een nieuwe stamboom aanmaken en vervolgens de importfunctie gebruiken.


BSD

Voor u uw distro opwaardeert: gebruik uw oude Gramps-versie om een reservekopie van uw stambo(o)m(en) te maken [1].

via distro's      Laatste versie (enkel voor gevorderden)

Linux en BSD distro's

De meeste linuxdistro's bevatten een Grampsversie maar dit is niet altijd de meest recente versie. Bovendien wordt Gramps niet altijd standaard geïnstalleerd. Maar het is wel nog steeds aan te bevelen om de versie die geleverd wordt door uw distro te gebruiken.

Onderstaande tabel geeft voor de belangrijkste distro's de installatiemethode:

Distro GUI pakketbeheerder Huidige versies Opmerkingen
 
Linux Mint
Software Manager Sylvia: Gramps 4.2.2
Nadia: Gramps 3.4.0-1
Lisa: Gramps 3.3.1-1
Isadora: Gramps 3.2.0-1
Mageia
  Ubuntu Software Centre Quantal: Gramps 3.4.0-1 available versions
  Fedora Software verwijderen/toevoegen (Gnome) of
Software Management (KDE)
Fedora Rawhide: Gramps 3.4.3
Fedora 18: Gramps 3.4.2.
  Debian Add/Remove Software squeeze (old stable): Gramps 3.2.3
wheezy (stable): Gramps 3.4.0
jessie (testing): Gramps 3.4.0
sid (unstable): Gramps 3.4.0
beschikbare versies
  Mandriva Software Management in the

Mandriva Linux Control Center

Mandriva 2010.1: Gramps 3.3.1
Mandriva 2011: Gramps 3.2.6
Zie ook backports en contrib repository
  Redhat
openSUSE YaST ?? openSUSE 12.3: Gramps 3.4.2 beschikbare versies
Slackware Slackware 14.0: Gramps 3.4.2 beschikbare versies
NetBSD NetBSD: Gramps 3.4.3 beschikbare versies
FreeBSD FreeBSD: Gramps 3.3.0 beschikbare versies
PC-BSD PC-BSD: Gramps 3.3.0


Linux: Installeer laatste versie

Indien uw distro geen Gramps-versie bevat of u een andere versie wenst te installeren dan de versie die voorradig is, kunt u manueel de laatste Gramps-versie zelf installeren.

Instructies worden voor een aantal distro's hieronder vermeld.

 
Waarschuwing

Dit is enkel voor ervaren gebruikers. Maak ook steeds eerst een reservekopie van uw stamboom.

De Gramps-versie die uw distro bevat werd getest om met alle onderdelen van die distro te werken. Indien u een andere Gramps-versie installeert, bestaat de mogelijkheid dat bepaalde onderdelen niet juist meer werken. Bovendien kan het best zijn dat u dit eerst later merkt nadat u al een aantal aanpassingen hebt gedaan aan uw gegevens.

Hebt u Gramps al geïnstalleerd en u maakt enkel een 'punt' opwaardering (bijvoorbeeld van Gramps x.y.z naar x.y.z+1 dus van bijvoorbeeld 3.4.3 naar 3.4.4), dan is het waarschijnlijk maar niet zeker dat alles naar behoren blijft functioneren. Maar is de verandering van de opwaardering veel groter en zeker bij een belangrijke versieverandering (van bijvoorbeeld 2.y.z naar 3.y.z) dan is de kans zeer groot dat het niet werkt.

 Debian en   Ubuntu Download het .deb bestand. Dubbelklik op het gedownloade .deb bestand of (voor sommige distro's zoals Mint Debian) geef het volgende commando in (in de map waar het bestand werd opgeslagen) (verander indien nodig de bestandsnaam om die te laten overeenstemmen).

sudo dpkg -i gramps_5.2.2-1_all.deb

Voor andere distro's:   de broncode en volg de instructies Linux:Build from source.

Live CD

Linux live cd demo hoe geraakt u aan de cd (727 MB) Linux Genealogy cd gebaseerd op Ubuntu 10.10 (Maverick Meerkat). Deze methode laat u toe om een live cd uit te proberen zonder dat u iets hoeft te installeren op de harde schijf. U dient wel uw computer op te starten en te booten met de live cd in een cd/dvd-station. (U dient eerst dit beeld naar een cd-rom te branden). Indien u wel geïnteresseerd bent in Gramps, maar bang bent om ook effectief iets te moeten installeren of niet de mogelijkheid hebt dit te doen (geen eigen computer, windows, laptop van het werk of geen internetverbinding ...) kunt u dus deze live cd gebruiken. Het programma draait zonder iets te installeren op de harde schijf en bevat tevens een verzameling van genealogische openbron programma's. U kunt dan later wanneer het u past Ubuntu 10.10 en ook Gramps via de cd installeren.


Opmerkingen

[1] Backup naar Gramps-XML. In het menu -stambomen- vindt u een optie om een reservekopie te maken. Gebruik anders de exportoptie (terug te vinden in hetzelfde menu) maar stel zeker dat de optie om private gegevens weg te laten niet geactiveerd is!

[2] U kunt ook het schijficoontje klikken en vasthouden en dan de versleepoptie naar de applicatiefolder gebruiken. Er wordt dan een nieuwe folder aangemaakt die alle bestanden, met inbegrip van het README en NEWS bestand, bevat.

[3] Een alternatieve onafhankelijke versie is GrampsPortable_5.2.1.paf.exe (20.3 MB) Portable Gramps from PortableApps.com die alle afhankelijkheden nodig voor Windows bevatten. Opmerking: U kunt dit op C installeren: om programma te starten geeft u in: C:\PortableApps\GrampsPortable\GrampsPortable.exe (Of gebruik het installatiepad dat u zelf koos) of maak een snelkoppeling naar het bestand op uw bureaublad of startmenu. Door Bart.S - gelieve problemen aan de auteur te melden. (7/9/2012)