Nl:Gramps 5.2 Wiki Handleiding - Voorwoord

From Gramps
Jump to: navigation, search
Vorige Index Volgende

Gramps is een softwarepakket dat ontworpen is voor genealogisch onderzoek. Alhoewel het gelijkt op andere genealogische programma's, biedt Gramps toch een aantal unieke en krachtige eigenschappen, die we verder zullen bespreken.

Gramps is een openbronprogramma, wat wil zeggen dat u vrij bent om kopieën te maken en te verdelen aan wie u wil. Het programma werd ontwikkeld en wordt onderhouden door een wereldwijde groep van vrijwilligers. Hun doel is om Gramps krachtig te maken, maar toch eenvoudig om te gebruiken.


Waarom Gramps gebruiken?

De meeste genealogische programma's laten u toe om informatie over uw nakomelingen en voorouders in te geven. Ze tonen meestal de familieverwantschappen in een grafische vorm of in een tekst. En mogelijk hebben ze functies die u toelaten om gegevens uit te wisselen met andere programma's en om verschillende vormen van verslagen af te drukken.

Gramps biedt al deze mogelijkheden en meer dan deze. Het programma laat u toe om stukjes informatie die door onderzoek werden verzameld, samen te brengen op één plek : uw computer. U kunt dan uw computer gebruiken om deze gegevens te analyseren, te manipuleren en te correleren zonder hopen papier te gebruiken.

Typografische afspraken

In dit boek werden sommige woorden gemarkeerd met een speciale typografie:

  • Toepassingen
  • Opdrachtregels ingevoerd in een terminalvenster
  • Bestandsnamen
  • aanpasbare tekst
  • Labels voor knoppen en andere delen van de grafische interface
  • Menukeuzes zien er zo uit: Menu -> Submenu -> Menu Item
  • Knoppen die u kunt aanklikken
  • CTRL+D toetsencombinaties die u kunt indrukken op uw toetsenbord.
  • Alles wat u intypt


De handleiding geeft u ook een verzameling van tips en bijkomende informatie. Dit wordt zo aangegeven:

Tango-Dialog-information.png
Voorbeeld Tip

Tips en bijkomende informatie ziet er zo uit.


Gramps-notes.png
Voorbeeld Opmerking

Opmerkingen zien er zo uit.


Tenslotte zijn er ook waarschuwingen. Die geven aan dat u hier voorzichtig moet zijn:

Gnome-important.png
Voorbeeld Waarschuwing

Zo ziet een waarschuwing er uit. Indien er een kans bestaat dat er iets fout zou kunnen lopen, wordt u op voorhand gewaarschuwd.

Vorige Index Volgende
Gnome-important.png Opmerking over speciale auteursrechten: Alle aanpassingen aan deze pagina vallen onder twee verschillende auteursrechtlicenties:

Deze licenties geven het Gramps-project de maximale vrijheid om het wikihandboek als vrije inhoud voor toekomstige Gramps versies te gebruiken. Indien u niet akkoord gaat met deze dubbele licentie, pas dan de inhoud van deze pagina niet aan. U mag slechts middels externe links (gebruik: [http://www.gramps-project.org/...]) naar andere wikipagina's verwijzen die enkel onder de GFDL licentie vallen, en niet via interne links.
Gebruik daarnaast enkel de bekende conventies.